Als je een échte Hollander bent, kan je niet anders dan liefhebber zijn van kaas. Omdat we Goudse kaas, Milner, Old Amsterdam enzovoort allemaal wel kennen, vandaag een lijstje van de lekkerste kazen uit Italië! Weet je meteen wat je moet bestellen als je op de markt in Sicilië of bij een supermarkt in Rome staat. Enjoy kaaskoppen!

8x de lekkerste Italiaanse kaas

Italiaanse kaas markt

8. Mozzarella

Een tijdje terug aten wij de lekkerste mozzarella ooit op de markt van Siracusa in Sicilië (zie de foto hierboven, de beste broodjes maker allertijden op de markt van Siracusa). De witte bollen van de Albert Heijn zijn er niks bij. En het schijnt dat je nog goddelijkere versies van deze Italiaanse kaas in Campania (Zuid-Italië) kunt vinden, want dit is de plek waar mozzarella oorspronkelijk vandaan komt. De originele mozzarella kaas wordt gemaakt van buffelmelk, maar steeds vaker kom je mozzarella gemaakt van koeienmelk tegen. Waarom? Koeienmelk is goedkoper en daarbij komt dat niet iedereen van de sterke smaak van buffelmelk houdt. Oh en wil je een keer net iets anders dan mozzarella proberen? Kies dan een keer voor Burrata. Burrata is een Italiaanse kaas die bestaat uit een buitenkant van mozzarella en een binnenkant gevuld met room.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Maak een salade Caprese met schijfjes tomaat, blaadjes basilicum en daarover fijne olijfolie.

7. Parmezaanse kaas

Geen échte Italiaanse pizza of pasta kan er eigenlijk zonder: Parmezaanse kaas, oftewel Parmigiano Reggiano. Deze kaas is sterk van smaak en redelijk zout, waardoor niet iedereen er fan van is. De naam Parmezaan komt niet zomaar ergens vandaan, de kaas komt namelijk oorspronkelijk uit Parma dat redelijk dichtbij Bologna ligt. Het is dus een stadje in het noorden van Italië en tevens de plek waar ook parmaham vandaan komt. Parmezaan wordt gemaakt van koemelk en een iets minder sterke, pittige variant op Parmigiano Reggiano is Grana Padano.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Over een goede pasta bolognese natuurlijk! Of bestrooi je asperges uit de over ermee.

6. Talegio

Een van onze lievelingskazen uit Italië, Talegio. Vooral op een net gebakken broodje, samen met zoete gekonfijte zilveruitjes… Zo lekker en anders dan wat je ook eerder hebt gehad! De pittige smaak van de Talegio zorgt voor een smaakexplosie in combinatie met de zoete kleine uitjes. Talegio komt uit het noorden van Italië, verrassend genoeg uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio. Dit ligt vlak bij de stad Bergamo. Talegio kaas wordt vooral in de herfst en winter gemaakt van koemelk. Het is een wat harde Italiaanse kaas van de buitenkant, dat lijkt op een vierkant blok, maar van binnen is de kaas zacht en smelt dan ook goed. Die korst kan je trouwens gewoon eten en maakt de kaas eigenlijk ook extra lekker.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Zoals we zeiden: Op een broodje met gekonfijte zilveruitjes! Aanrader! Maar ook op een kaasplank doet deze Italiaanse kaas het goed.

5. Provolone

Ben je niet zo gek op pittige Italiaanse kaas met een sterke kaas? En is eigenlijk de smaak van buffelmozzarella je al een beetje te veel van het goede? Dan is de kaas Provolone een aanrader voor je! Het is een semi harde kaas die wordt gemaakt door de kaas te kneden. Vaak heeft deze kaas een gekke meloenachtige vorm waarbij een van de uiteindes met een touwtje bij elkaar is geknoopt waardoor je het in principe ook op lijkt te kunnen hangen. De kaas is zo populair dat het inmiddels niet alleen meer in Italië wordt gemaakt, maar ook in landen als de VS, Brazilië of Japan.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Deze kaas lijkt waarschijnlijk het meest van al deze Italiaanse kazen op Nederlandse kaas. Doe het dus lekker op een broodje gezond of eet een blokje bij een wijntje.

4. Mascarpone

Niet per se lekker in hartige gerechten, vinden wij dan, maar des te smakelijker in Italiaanse toetjes. Maak met de zachte Italiaanse kaas mascarpone bijvoorbeeld tiramisu of gebruik het net als ricotta in een pastasaus. Mascarpone smaakt totaal niet pittig of scherp en doet eerder zoet en romig aan. Mascarpone heeft een herkomst uit Lombardije.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

In Tiramisu natuurlijk!

3. Ricotta

Je maakt er bijna elke lasagna lekkerder mee, vooral die met tomaat en spinazie, maar je kan het ook gebruiken voor pastasauzen of quiches. We hebben het over Ricotta. Enigszins vergelijkbaar met Mascarpone, want ook dit is een redelijke zachte Italiaanse kaas die romig en zoet proeft. Ricotta wordt gemaakt van koemelk of schapenmelk en staat ook bekend om zijn lage zout- en vetgehalte.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Onze favoriet is een lasagna gemaakt van twee lagen. Je begint met een laagje tomatenblokjes, ui en knoflook, maar daarover heen leg je een mengsel van spinazie, ei en ricotta. Vervolgens voeg je een blad lasagna toe en je herhaalt het riedeltje nog een keer. Super lekker!

2. Gorgonzola

Gorgonzola, ook wel blauwe kaas en enigszins vergelijkbaar met het Franse Roquefort. Een vaak pittige kaas die je perfect combineert met gekonfijte vijgen of in salades, pasta’s of op een pizza. Al doet een stukje gorgonzola het ook altijd goed op een kaasplank en gecombineerd met noten. Deze blauwschimmelkaas wordt gemaakt van koemelk en komt uit het noorden van Italië, geruchten gaan dat het ooit is bedacht in het gelijknamige stadje gorgonzola dat je weer dichtbij Milaan vindt.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Ons lievelingsgerecht met gorgonzola bestaat uit een salade met walnoot en peer. Denk daar nog wat veldsla bij, een dressing van wittewijnazijn en walnotenolie, met een stukje ciabatta en je kan aanvallen.

1. Pecorino

Een schapenkaas uit Italië die je vaak in verschillende mate van rijpheid kunt kopen. Net als parmezaan kun je deze kaas uit Italië goed gebruiken over pasta’s en onder andere in Rome en Sardinië is deze kaas populair. Net als parmezaan is ook dit een harde Italiaanse kaas.

Hoe kun je deze Italiaanse kaas het beste eten:

Eet deze kaas over een pasta of in een quiche. Onze favoriete quiche is er een met prei, ei, ui en knoflook. Maar ook hartige taart met courgette is een aanrader.

Meer lezen over Italië en lekker eten als Italiaanse kaas?

Lees ook:

Over de auteur

Roëll de Ram
Owner & Digital Nomad

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis inmiddels vooral als digital nomad de wereld rond. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie, deel jouw reistips!