Geld Myanmar

Geld & Kosten voor een reis door Myanmar

Myanmar (ook wel Birma of Burma genoemd) is met haar eindeloze hoeveelheid tempels, lieve mensen en bijzondere geschiedenis een plek waar je geweest wilt zijn in Azië. Omdat het land nog maar kort open is voor toerisme, is reizen hier echter wel wat duurder dan in veel andere Aziatische landen. Vandaar dat wij de kosten voor een reis door Myanmar voor jou op een rij hebben gezet. Let bij het lezen er wel op dat de kosten voor een reis door Myanmar vanuit een low budget reis zijn beschreven, wij hebben zelf namelijk vooral in budget accommodaties en in de goedkopere restaurants of eettentjes gegeten.

Geld in Myanmar

Betalen in Myanmar doe je met de Myanmar Kyat (MMK), dit is de munteenheid van Myanmar. Toen wij in Myanmar waren was de wisselkoers van Kyat naar Euro ongeveer:

1 Euro = 1300 Kyat
10 Euro = 13000 Kyat
250 Euro = 325000 Kyat

Bij aankomst op het vliegveld hebben wij direct 800,- euro ingewisseld voor Kyat’s. Op zich is een verstandig idee, omdat je in Myanmar nog niet overal gemakkelijk met elke bankpas kunt pinnen. We kregen echter wel een gigantische stapel met briefjes (denk aan een stapel van ongeveer 8 tot 10 cm hoog) omdat we een overvloed aan 5000,- Kyat biljetten kregen.

Kosten voor een reis door Myanmar

Tijdens een maand reizen door Myanmar kun je zeer waarschijnlijk wel rondkomen van een bedrag vanaf 750,- euro. Wij waren ongeveer 2 weken in Myanmar en qua prijzen hebben we ongeveer dit betaald:

  • Vliegticket van 550,- euro retour naar Bangkok
  • AirAsia ticket van Bangkok naar Mandalay van ongeveer 60,- euro
  • NokAir vliegticket van Rangoon naar Bangkok van ongeveer 50,- euro
  • Visum Myanmar kost in Brussel 25,- euro per persoon
  • Een double room voor 2 personen in een budget accommodatie 15,- tot 20,- euro
  • Busreis/Nachtbus van +/- 10 uur kost tussen de 10.000 en 15.000 Kyat
  • Boottocht Inle Meer met een gedeelde boot voor 4 personen: 15 euro (18.000 Kyat)
  • Meeste hoofd- en lunchgerechten zijn 1,- tot 3,- euro
  • Kopje koffie of verse juice en lassi is ongeveer 0.75 eurocent en dat is 1.000 Kyat
  • Een biertje kost ongeveer 1,20 in Myanmar
  • Hele dag een fiets huren kost ongeveer 1.000 Kyat dus 0.75 cent

Geld Myanmar

Pinnen in Myanmar

Zoals we al zeiden kan pinnen lastig zijn in Myanmar. Ten eerste zijn er in grotere plekken (Bagan, Inle Meer, Mandalay, Rangoon) wel ATM’s (pinautomaten) aanwezig, maar in kleinere plekken kan dit soms tegenvallen. Verder hebben wij zelf ervaren (zomer van 2014) dat het vooral moeilijk was om met een pinpas van ING te pinnen, maar dat de creditcard van de ING het daarentegen wel weer deed en bankpassen van ABN AMRO ook. Een creditcard is hierdoor echt een aanrader om mee te nemen als je naar Myanmar gaat, want als je pinpas het niet doet kun je altijd nog je creditcard gebruiken. Let er alleen wel op dat je de pincode van je creditcard weet, anders kun je alsnog geen geld opnemen omdat alleen een handtekening niet volstaat. Tot slot, sommige banken werken niet als ze gesloten zijn en lijk het soms alsof je de pinautomaten alleen kunt gebruiken als de bank zelf daadwerkelijk ook open is. Zorg dus dat je op tijd pint tijdens het reizen in Myanmar en je altijd voldoende geld hebt.

Geld wisselen in Myanmar

Als je geld wilt wisselen in Myanmar, bijvoorbeeld van Euro naar Kyat of van Dollars naar Kyat, zorg dan dat je nieuw geld bij je hebt. Dollars of Euro’s met scheuren of kreukels erin of waar bijvoorbeeld op is geschreven worden namelijk niet snel aangenomen door wisselkantoren. Dit is redelijk raar, want de Kyat’s die je meestal ontvangt kunnen aardig vies zijn. Toch zul je merken dat beschadigde euro’s of dollars niet worden aangenomen, dus houd hier rekening mee als je in Nederland al geld gaat pinnen.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen