Eten in Jordanië, wat vonden wij dat één grote smaakexplosie. Met name de lunches en diners. Man, man, man. We hapte ons van de ene smaaksensatie in de volgende. Geen genoeg konden we ervan krijgen. Van de tafels vol mooie bordjes met daarop vers gemaakte humus of gigantische vleesgerechten met daarbij net gemaakte juices en incidenteel een lekker glas wijn. Als je niet naar Jordanië gaat vanwege mysterieus Petra of de dode zee, dan moet je een keer het vliegtuig pakken voor deze must eats.

11x Eten in Jordanië

1. Humus

Hoe kan het ook anders: Humus. Maar dan wel terecht op nummer één in deze must eat lijst. Want humus hier in Nederland, zogenaamd vers uit de Ap, is namelijk niet te vergelijken met verse humus uit een restaurantje in Jordanië. Voor minder dan 2 dinar (omgerekend zo’n 2,50 euro) krijg je een mooi opgemaakt bordje van deze puree gemaakt van kikkererwten, tahina (sesamzaadsaus), knoflook, olijfolie en citroensap. Pak daar een net gebakken pita brood bij en ik verzeker je: Binnen no-time is dat bakje leeg.

Hummus eten in jordanie

2. Baba Ganoush

Is je humus op, maar heb je nog pita’s in overvloed? Bestel dan een bakje Baba Ganoush. Dit is een dip gemaakt van aubergine, waarbij de aubergines eerst worden bereid in een oven of onder een gril. Het is een traditioneel recept dat al heel wat jaartjes mee gemaakt, niet zo gek, want de smaak is ontzettend goed. Ook in dit gerecht vind je naast aubergine het veel gebruikte product tahin terug (sesamzaadpasta), knoflook, komijn, zout, peper en citroen. Een gerechtje dat lijkt op Baba Ganoush is Mutabbal, net even anders maar qua smaak wel redelijk vergelijkbaar.

Baba ganoush eten in jordanie

3. Pita broodjes

We hebben het nu al twee keer genoemd: Pita broodjes. Waardoor het eigenlijk wel een aparte vermelding verdiend. Want humus, baba ganoush of mutabbal zijn niets zonder een stukje pita brood. Bestel dat dus ook zeker, als je het niet al krijgt, bij het eten.

Pita broodjes eten in jordanie

4. Tahini salade

Een gezonde salade met een dressing gemaakt van yoghurt en uiteraard, net zoals bij veel andere gerechten, ontbreekt ook hier een sesam touch niet. Lekker als bij gerechtje of van te voren om rustig weg te prikken. Ook voor zo’n salade betaal je vaak niet meer dan 3 euro.

tahini salade eten in jordanie

5. Olijven

In welk restaurantje ook komt, ook olijven zul je vaak op de menukaart terug vinden. Allerlei soorten komen voorbij. Wist je trouwens dat er ook plekken in Jordanië zijn waar  je in boomgaarden je eigen olijven kunt plukken? Verschillende reisorganisaties kunnen dit soort activiteiten voor je organiseren. Denk bijvoorbeeld aan Fair2Travel.

olijven eten in jordanie

6. Falafel

We blijven een beetje bij de voorgerechten hangen, al kun je falafel ook prima als avondeten bestellen, maar dat komt misschien ook omdat er qua voorgerechten en kleine hapjes zoveel keuze is! Falafel is veelal vegetarisch en wordt net als humus gemaakt van kikkererwten. Deze hapjes hebben een krokant laagje en zijn zacht gevuld van binnen. Je kunt ze voor het eten besprenkelen met wat citroensap of je maakt een pita broodjes gevuld met deze falafel balletjes.

falafel eten jordanie

7. Kibbeh

Dit gerecht bestaat uit gefrituurde bolletjes burghul. Het lijkt net op falafel, maar dat is het toch niet. Ook Kibbeh kun je als mezze bestellen, als een klein voorgerechtje dus. Naast burghul zit er vaak ook ui, pijnboompitjes, kruiden en vlees in deze snacks.

Falafel eten in jordanie

8. Mansaf

Toch zin in een echt hoofdgerecht? Dan zou je kunnen kiezen voor het traditionele vleesgerecht Mansaf. Het is een gerecht gemaakt van lamsvlees, erbij geserveerd krijg je rijst en over het vlees eet je een soort yoghurt achtige saus. Veel groentes worden er niet bij dit gerecht geserveerd, maar er worden wel verse kruiden voor gebruikt en eventueel als garnering wat noten. Een echt foto-waardig gerecht is het niet, maar de smaak is daarentegen wel extra bijzonder en lekker!

Mansaf Eten in jordanie vleesgerecht

9. Tabouleh (eventueel met vlees of vis)

Ook het cous cous gerecht tabouleh wordt veel in Jordanië gegeten. Dit kun je bestellen als voorgerecht of juist als hoofdgerecht naast een vers gevangen stuk vis of vlees. Wellicht had je het al verwacht, maar veel vegetarisch wordt er niet in Jordanië gegeten. Veelal krijg je wel keuze uit vis of vlees als hoofdgerecht. Ben je toch vegetarisch? Dan kun je wellicht het beste vooral veel kleinere voorgerechtjes uitkiezen of vragen om een gerecht gemaakt met ei.

tabouleh gerecht eten in jordanie

10. Halloumi

Nu we het toch over vegetarisch eten hebben, een tip die we nog kunnen geven als lekkere snack is Halloumi. Dit is gemaakt van kaas, een soort geitenkaas, en dit wordt vaak even onder de gril gedaan zodat het warm is als je het eet. Lekker hapje voor tussendoor of juist voor bij de tabouleh als je vegetarisch wilt eten.

halloumi kaas eten in jordanie

11. Laat je verassen

Last but not least: Laat je vooral ook verassen in Jordanie. Wij hebben ’s avonds ook meer dan eens het lekkerste vlees of super goed bereide vis gegeten, omdat we gewoon de dagspecial namen. Verder kwamen er ook wel eens gekke creaties op tafel, zoals deze fel roze bloemkolen. Die gek genoeg nog best lekker waren en een beetje smaakte naar augurk.

Eten in jordanie tips

Wat te drinken bij al dit lekkers?

In veel restaurantjes in Jordanië kun je verse sappen drinken. Denk aan een verse jus, lemon juice of juist een groen drankje met gemalen mint. Vooral die laatste is super lekker als het erg warm is. Voor zo’n verse sap betaal je vaak minder dan voor een alcoholisch drankje en is nog eens super gezond ook. Bang dat je ziek wordt van het water of de ijsblokjes die mogelijk in je verse sapje zitten? Dan is het ook altijd mogelijk een cola of fanta te bestellen. Toe aan een wijntje? Ook dat is mogelijk, wijn en bier worden meer dan eens verkocht waardoor je ook dit kunt drinken tijdens je etentje in Jordanië. In Amman kwamen wij verder nog Sugar Cane tegen, ook een aanrader en als we de verkopers mogen geloven voor allerlei dingen ook nog eens erg goed.

Smoothie drinken in jordanie

Zin om een toetje te eten in Jordanië?

Ook hiervoor hebben we tips! Zo aten wij een avond een soort gefrituurde oliebol met daarover zoete honing. Daarnaast is er een toetje te vinden dat gemaakt is van een soort melkachtige pudding, dit heet Muhalabiyyeh of Mouhalabieh met daarover heen stukjes pistache. Ook Halawa is een zoetigheid dat je kunt proberen net als Knafeh. Vers fruit wordt overigens ook vaak op tafel gezet, mocht je niet zo van het zoetige zijn.

Eten in jordanie toetje

Wat zou jij wel willen eten in Jordanië

Waar zou jij wel een vorkje in prikken en wat sla je liever over? Laat het weten in een berichtje hieronder of stuur ons iets op social media! Meer lezen over Jordanië? Ook dat kan! Hier vind je tips voor Amman, ontdek hier vallei van de maan (Wadi Rum) of het mysterieuze wereld wonder Petra in de woestijn.

2 reacties

  1. Ester

    Heerlijk! Ik denk dat ik snel naar Jordanie moet om al dit lekkers te proberen. Ik heb echter alles al wel een keer op hier in Brussel – behalve de roze bloemkool dan ;-)

    Beantwoorden
    • Roëll de Ram
      Roëll de Ram

      Haha ja die roze bloemkool hoef je ook niet per se te proberen ;) en ik kende inderdaad ook al veel van thuis! Al moet ik wel zeggen dat het daar misschien nog wel iets lekkerder was. Maar misschien kwam dat ook wel door de sfeer en ambiance ofzo :)

      Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!